Кулінарія

Триста грамів «золота», або що можна приготувати з курячої шкіри

Шкіра від домашньої курки – справжнє «золото» для господинь. З неї можна і смалець витопити, і шкварок насмажити, і навіть суп зварити при бажанні. Економічно виправдано накопичити шкіру і жирок від декількох тушок перед приготуванням вищезгаданих страв. Орієнтовно з однієї шкурки вагою 300 г вийде 80-90 г смальцю і невелика баночка шкварок для приготування бутербродів, яєчні або щоб присмачити каші.

Приготування шкварок

1. Курячу шкіру промити і вимочити у воді (від домашньої курки вимочувати її необов’язково). Якщо залишилися «пеньки» від пір’я або самі пір’їнки – видалити їх.

2. Чистий шкірку, нарізати невеликими шматочками, наприклад, 1х2 см, скласти в товстостінну посуд.

Порада: Можна витоплювати жир з мінімальною кількістю води, яка не дасть шкірі відразу пригоріти, поки не з’явився перший жирок, і швидко випарується. А можна витоплювати на водяній бані. Найбільш нешкідливим способом витоплювання жиру є витоплювання його в процесі варіння – смалець в цьому випадку виходить чистим, не смаженим.

3. Залити шматочки шкіри чистою водою об’ємом близько півлітра. Поставити на вогонь. У процесі варіння жир витоплюється і скупчується на поверхні бульйону прозорим золотистим шаром.

4. Після двох годин варіння бульйон з жиром перелити через сито або марлю в ємність невеликого діаметру. Це може бути поліетиленова пляшка з обрізаним шийкою, тільки в цьому випадку бульйон необхідно трохи остудити, щоб поліетилен не поправився від жару. Жир підніметься вверх та після охолодження легко зніметься ложкою.

Надалі на курячому смальці можна готувати смачні кулінарні вироби, використовуючи його замість масла, спреду або маргарину.

5. Залишилися після витоплювання жиру шматочки шкіри обсмажити разом з цибулею до апетитного світло-коричневого кольору.

Готові курячі шкварки перекласти в скляну баночку.

Рецепт супу зі шкварками

Якщо бульйону багато, то на його основі варять легкий курячий суп зі шкварками. Для цього у киплячий бульйон кладуть лавровий лист, додають картоплю і обсмажені цибулю з морквою. За хвилину до відключення всипають жменю дрібної вермішелі і заправляють щедрою ложкою шкварок.

Рецепт яєчні зі шкварками

1. Викласти на розігріту сковороду 2 ст. ложки шкварки з цибулею. Якщо шкварки без цибулі, додати нарізану ріпчасту цибулю на цьому етапі і обсмажити його.

2. Поверх шкварок розбити яйця, посолити їх. Жовтки при бажанні перемішати зі шкварками або залишити цілими для отримання яєчні-глазуньи.

3. Смажити яйця 2-3 хвилини.

Подавати як самостійне блюдо.

Яєчня зі шкварками добре поєднується з помідорами та іншими овочами.